Baardagaam (Pogona vitticeps) v.a. €35,-

Artikel 11 van 70

Baardagaam
Latijnse naam: Pogona Vitticeps                                                                  

De baardagaam is een ontzettend leuk reptiel voor beginners. Ze zijn tamelijk rustig en niet agressief van aard. In de verzorging zijn ze niet moeilijk en ze zijn dagactief. Het is een huisdier waar veel mensen, maar vooral kinderen van kunnen genieten. Ze kunnen vaak goed gehanteerd worden en eten graag allerlei lekkernijen uit de hand.

Herkomst: Australië, met name in de woestijn, rotsachtige gebieden en beboste gebieden.
Levensverwachting: 11 jaar, soms wel 15 jaar
Lengte: 40-50 cm
Kleur: Bruin tot Lichtgrijs. In gevangenschap zijn er enorm veel kleurvarianten van rood, oranje, geel, wit tot patroonloos en schubloos.
Gedrag: Baardagamen leven voornamelijk solitair, maar worden ook in groepsamenstellingen gespot in de natuur. Het is verstandig als beginner om de baardagaam alleen te houden. Baardagamen kunnen agressief zijn tegen elkaar, met name de mannen. Paarsgewijs baardagamen houden is mogelijk, maar houdt er rekening mee dat de man de vrouw regelmatig lastig valt met paargedrag. De baardagaam is een dagactief dier. Hoewel de baardagaam de eigen soort niet altijd even goed kan verdragen, zijn ze naar andere hagedissen van hetzelfde formaat vaak vrij tolerant. Uit ervaring kunnen we zeggen dat dit vaak het geval is. Met name schildhagedissen en skinksoorten gaan vaak goed samen. Een enkele baardagaam tolereert helemaal geen ander dier in het terrarium.
Huisvesting: 100x50x50cm voor één volwassen baardagaam en 120x50x50cm voor 2 volwassen baardagamen. Als bodembedekking is woestijnzand geschikt. Er kan ook gekozen worden voor corbo bodembedekking. Het is belangrijk meerdere klimmogelijkheden in het terrarium aan te brengen, met name die naar de lamp toelopen. Ze gaan graag onder de lamp zitten als deze aanstaat. Het is belangrijk dat ze niet met het hoofd ertegenaan komen. Schuilplekken vinden ze ook fijn en ze hebben natuurlijk een waterbak nodig. Sommige baardagamen gaan hier ook in liggen als ze moeten vervellen. Het is daarom aan te raden deze zo groot mogelijk te nemen. Bij jonge baardagamen moet er wel opgelet worden dat het waterniveau niet te hoog is, anders kunnen ze misschien verdrinken. Als decoratie wordt er vaak voor nepcactussen gegaan. Nepplanten met bladeren kunnen soms voor groenvoer worden aangezien. Als de decoratie al vanaf jongs af aan in het terrarium zit gaat het vaak wel goed en blijven ze van de nepplanten af.
Temperatuur: Dagtemperatuur 25-35 graden, hotspot van 45 graden. Nacht boven de 20 graden. In de koude hoek moet het 25 graden zijn. De warmtelamp & uvb lamp (of combinatielamp) mag 12-14 uur per dag branden. Voor de nacht kan er gebruik gemaakt worden van een keramische warmtelamp met thermostaat of een warmtemat met thermostaat. De warmtemat mag 1/3 van de bodem innemen. Voor het meten van de temperatuur is het aan te raden een thermometer op te hangen.
UVB lamp: De intense woestijn UVB lamp zoals UVB200 van Exo Terra. Wij raden echter een combinatielamp(warmte&uvb) aan, zoals Reptech of Solar Raptor. Deze lampen geven zeer goed UVB af voor woestijndieren.
Luchtvochtigheid: 40-50%, de bak moet droog blijven. Bij een te hoge luchtvochtigheid in het terrarium kan de baardagaam last krijgen van schimmel. Als de baardagaam moeilijk door de vervelling heenkomt is het verstandig de baardagaam zelf te besproeien met een handsproeier of de baardagaam in een bakje met lauwwarm water te laten 'weken'. De luchtvochtigheid kan eventueel gemeten worden met een hygrometer. Combometer is ook mogelijk.
Bodembedekking: Woestijnzand. Eventueel kan er ook gekozen worden voor corbobodembedekking. 
Voeding: Insecten en groenvoer. Krekels, sprinkhanen, wasmotten, kakkerlakken, dola's en nestmuisjes. Wormen zoals meelwormen en moriowormen kunnen beter af en toe gegeven worden, omdat ze kunnen zorgen voor verstopping bij de baardagaam. Deze wormen zijn moeilijker verteerbaar voor de baardagaam. Over de voedseldieren moet altijd een calcium, vitamine en d3 preparaat gestrooid worden. Jonge dieren moeten elke dag eten en volwassen dieren zo’n 3-4 keer per week. Groenvoer mag dagelijks aangeboden worden, zoals andijvie, boerenkool, witlof, sperziebonen, paksoi, gedroogde bloemen en andere snacks speciaal voor de baardagaam. Jonge dieren eten voornamelijk veel insecten, omdat ze nog in de groei zijn. Als ze volwassen zijn zal dit evenveel insecten als groenten zijn. 
Hanteren: Kan het beste worden gedaan met 2 handen, zodat de dieren goed ondersteund worden bij de voeten. Een hand voor de voorpoten en een hand voor de achterpoten. Het zijn bijna altijd hele rustige dieren, die goed op schoot kunnen zitten. Het is wel een woestijndier, dus het is wel belangrijk dat ze geen kou vatten als ze uit het terrarium worden gehaald.
Verzorgen: Dagelijks water verversen en wekelijks poep verwijderen met een zeef. Elke 3 maanden kan de bodembedekking in zijn geheel worden ververst.
Geslachtsbepaling: Man heeft 2 bulten in de staart met een deuk in het midden. De 2 bulten zijn de hemipenissen. Vrouwen hebben dit niet. De mannen hebben over het algemeen een bredere staartwortel en duidelijkere poriën op de achterpoten/dijbenen.
Geslachtsrijp: 1 jaar, soms al met 6-8 maanden.
Ziektes en aandoeningen:                                                         
Rachitis: Uit zich door misvormde botten en komt door kalk- en vitamine tekort. Ook gebrek aan (goed) uv licht kan dit veroorzaken. 
Parasieten, schimmels of bacteriën: Symptomen afwijkende ontlasting, slijm bij de neus of bek, afwijkende huid of zichtbare parasieten zoals mijten. In het geval van mijten kunnen er roofmijten gebruikt worden als bestrijdingsmiddel. Deze eten de kwaadaardige mijten op en de baardagaam zal geen last van de roofmijten ondervinden.
Het is verstandig elk jaar mestcontrole te laten uitvoeren, zodat u weet of het dier geen inwendige parasieten heeft opgelopen.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Baardagaam is vanaf 35 euro per dier
De aanschaf van een Baardagaam met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €350,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 20 euro. 
Eventuele dierenarts kosten voor als het dier ziek wordt.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

 

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel