Muis Wit €2,50

Artikel 9 van 29

De Muis
Latijnse naam: Mus Musculus                                                                                                   
       
Muizen zijn leuke, actieve diertjes die gemakkelijk contact maken met mensen. Het zijn echte groepsdiertjes, die afstammen van de huismuis. Ze zijn makkelijk in de omgang en in de verzorging. Muizen zijn daarom zeer geschikt voor de beginner. Er is veel gefokt met deze diertjes, waardoor er heel veel verschillende kleuren zijn ontstaan (kleurmuis).

Herkomst: Azië, maar tegenwoordig over de hele wereld (in het wild en gevangenschap).
Levensverwachting: 1-2 jaar
Lengte: Lichaam: 6,5-9,5cm, Staart: 6-10cm, Gewicht: 40-60gr
Kleurvarianten: o.a. bont, siamees, grijs, zwart, oranje, wit, bruin, driekleur(tricolor), satijnvacht(glimmend), rexvacht(kroesig), langharig etc.
Gedrag: Muizen leven voornamelijk in een groep/familieverband. Ze zijn nachtactief, maar laten zich ook regelmatig overdag zien. Muizen zijn zeer intelligente dieren en kunnen van alles leren, dit is voor veel muizeneigenaren ontzettend leuk. Muizen kunnen het beste gehouden worden in groepen van vrouwen, dit geeft doorgaans de minste problemen. Mannetjes kunnen samen gehouden worden, maar dit kan later wel nog uitdraaien op vechten. Het is aan te raden om minimaal 2 muizen te nemen, maar het is beter om 4 muizen of meer te nemen. Ze voelen graag de bescherming en veiligheid van de groep, ook als het om tamme muizen gaat. Een nieuwe muis toevoegen aan een bestaande groep is vaak geen goed idee. Alleen bij jonge muizen kan dit probleemloos verlopen, bij oudere dieren gaat dit vaak niet goed. Een volwassen man en volwassen vrouw samenzetten geeft doorgaans geen problemen, maar dan komen er uiteraard snel jongen. Jonge muizen onder de 2/3 maanden zijn meestal vrij gemakkelijk aan elkaar te koppelen op neutraal terrein of een volledig schoongemaakt hok (zodat de muizen die er al zaten de eigen geur niet ruiken). Boven de 3 maanden oud kan het ook geprobeerd worden op deze manier, maar dit moet altijd goed geobserveerd worden of het ook daadwerkelijk goed gaat. Hoe jonger de dieren zijn hoe makkelijker het koppelen is. Houdt er wel rekening mee dat muizen kwetsbaar zijn en dat jonge muizen nog kwetsbaarder zijn. Als een jonge muis te veel stress ervaart kan dit snel leiden tot ziek worden of overlijden.
Huisvesting: Knaagdierterrarium 80x40x50cm voor een groepje van 5 muizen. Bij grotere groepen muizen is een groter hok aan te raden zoals knaagdierterrarium 100x40x50cm. Eventueel kan er ook gekozen worden voor een hoog knaagdierterrarium 50x40x80cm. Muizen zijn goede ontsnappers en het lukt ze dan ook regelmatig om tussen de tralies van een kooi door te kruipen. Wij raden daarom altijd een terrarium aan, zodat dit voorkomen kan worden. 
Als bodembedekker kan er gekozen worden voor stofvrije en goede absorberende bodembedekking. Muizen hebben gevoelige luchtwegen en daarom is stofvrij belangrijk. Muizen drinken veel en daarom is een goed absorberende bodembedekking nodig. Er kan gekozen worden voor een dikke laag hennepvezel, papierkorrel, strokorrel of houtkorrel. Soms wordt er ook gekozen voor corbo of katoenbodem, deze absorberen iets minder. Materiaal voor in de slaapplekken kan men kiezen uit katoen, papier, katoen&papier, sizzle bedding, kapok etc.
Zaagsel, hooi en stro zijn doorgaans niet stofvrij en kunnen beter vermeden worden. Muizen zijn dol op klimmen, klimmaterialen kunnen dan ook volop in de kooi geplaatst worden o.a. kurktunnels, kurkplatenkokosnoothuisjes, hangmatten, hanghuisjes, ladders, klimbrug en takken. Schuilplaatsen mogen ook vollop aanwezig zijn, zodat de muizen kunnen schuilen en elkaar kunnen ontlopen als daar behoefte is. Een paar schuilplaatsen mogen goed donker zijn, zodat ze ook goed kunnen slapen. Voorbeelden van schuilplaatsen: Labyrint, huisje kasja, huisje bjork, grasnest, knaagdierflat tammo, boomhut huisje, knaagdierhuisje hendrik etc. Andere inrichting zoals tunnels, wipjes, klimtoestellen etc. kunnen ook gebruikt worden.
Muizen houden ook erg van rennen en daarom mag een loopradje of loopschijf niet ontbreken. Bij de keuze voor een looprad, moet er opgelet worden dat deze groot genoeg is. Bij een te klein looprad kan er kromming in de rug bij de muis ontstaan en bij veel rennen problemen geven aan de rug. Bij een loopschijf is dit niet van toepassing, omdat deze vrijwel recht is. Om de muis wat extra verrijking te geven kan er trosgierst en allerlei knaag en kauwmaterialen worden geplaatst in de kooi. Een knaagsteen mag ook niet ontbreken voor de slijtage van de tanden. Muizen hebben een grote voerbak en grote waterbak nodig. Ze kunnen veel drinken, maar ook aardig wat eten. De stofwisseling is wat sneller bij muizen en daarom moeten ze beide altijd vollop aanwezig zijn.
Bodembedekking: Hennepvezelpapierkorrelstrokorrel of houtkorrel. Nest/slaapmateriaal katoenpapierkatoen&papier of sizzle bedding.
Temperatuur: Kamertemperatuur.
Voeding: Muizenvoergemengd muizenvoerparkietenzaad, groenvoer, fruit, insecten zoals krekels en meelwormen. Muizen zijn echte alleseters, maar het dieet bestaat voornamelijk uit zaden en noten. Vogelvoer en gedroogde insecten kunnen een lekkere snack zijn voor erbij. Ook knaagdiersnacks kunnen gegeven worden uit de hand om ze aan je te laten wennen. 
Hanteren: Kan het beste gedaan worden met 2 handen in het begin en de handen in een kommetje te houden, als de muis eenmaal tam is lopen ze vaak zo je hand op. Muizen zijn goede klimmers en volwassen tamme dieren zullen daarom niet snel zomaar van je hand afrennen. Alleen bij jonge muizen kan dit wel gebeuren, daarom worden ze ook springers genoemd. Voor kinderen is de muis daarom vaak gemakkelijker om te hanteren dan een hamster. Muizen zien goed diepte en hamsters niet.
Verzorgen: Elke week de bodem vervangen, elke dag water verversen en voer aanvullen. Bij gemengd voer kan er gewacht worden tot alles opgegeten is en dan weer gevuld worden, zodat de muizen niet alleen de lekkere dingen opeten. Eventueel voer controleren op bederf. De meeste muizen gaan naar verloop van tijd een plek uitkiezen waar ze graag plassen, dit kan ervoor zorgen dat deze plek schoongemaakt kan worden in plaats van het hele hok. 
Geslachtsbepaling: De afstand tussen de geslachtsopeningen is bij de mannen groter als bij de vrouwen. Volwassen mannetjes hebben balletjes bij de staart. Bij de vrouwtjes zijn er soms ook tepels zichtbaar.
Geslachtsrijp: 4-5 weken. Wilt u na een nestje niet verder fokken, dan is het verstandig de jongen van de moeder te scheiden met 4 weken.
Ziektes en aandoeningen:    
Parasieten: wormen of andere parasieten kunnen de eetlust verslechteren en gebreken aan de huid veroorzaken.
Luchtweginfecties: zwaar ademen, piepend geluid, reutelende geluiden. Oorzaak kan o.a. zijn: vochtige bodembedekking, tocht, kou, stress.
Tumoren: Muizen kunnen kwaadaardige tumoren krijgen.
Muizen zijn door hun formaat erg kwetsbaar, bij het constateren van een afwijking dient er snel actie ondernomen te worden. 
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Muis is vanaf 2,50 euro per dier
De aanschaf van 4 muizen met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €200,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 15 euro. 


Wist je dat...

  • ​Muizen elkaar onderling helpen, als een muis jongen heeft gekregen
  • Muizen dol zijn op pindakaas
  • Muizen communiceren door middel van geur en geluid, ze kunnen hoge ultrasone geluidjes maken die mensenoren niet kunnen horen
  • Mannetjes muizen een sterkere geur hebben dan vrouwtjes

Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel