Rat v.a. €5,50

Artikel 15 van 29

De Rat                                                                                                
       
Ratten zijn intelligente dieren en bij veel contact worden ze zeer mensgericht. Ratten kunnen van alles leren en zijn niet moeilijk in de verzorging, wat ze erg geschikt maakt als eerste huisdier. Het zijn echte groepsdieren, die afstammen van de wilde bruine rat. Er is veel gefokt met deze diertjes, waardoor er heel veel verschillende kleuren zijn ontstaan.

Herkomst: Azië, maar tegenwoordig over de hele wereld (in het wild en gevangenschap).
Levensverwachting: 1-3 jaar
Lengte: Lichaam: 21-29cm, Staart: 15-23cm, Gewicht: Man:  350-600gr, Vrouw 250-400gr
Kleurvarianten: Bruin, grijs, wit, albino, japanner (wit met zwart), husky, blauw, silver main etc. Ook zijn er ratten met een rexvacht of de populaire dumbo ratjes, deze hebben grote ronde oren die wat meer aan de zijkant van het hoofd zitten.
Gedrag: Ratten zijn zeer sociale dieren. In de natuur leven ze in groepen samen van meerdere vrouwen en een dominante man met eventueel enkele onderschikte mannen. In gevangenschap is het aan te raden om alleen vrouwen of alleen mannen te huisvesten. Bij gemixte groepen moet er gecastreerd worden of er komen jongen. Een rat mag nooit alleen gehouden worden, omdat ze zich het fijnst voelen in een groep met meerdere soortgenoten. Een groep van minimaal 2 dieren, maar de voorkeur gaat uit naar 4 dieren of meer. 
Mannetjes ratten zijn over het algemeen rustiger en knuffeliger dan de vrouwtjes. Vrouwtjes zijn echt een stuk ondernemender en blijven dan soms ook wat minder lang bij je zitten. Hoe een rat zich gedraagt is ook karakter afhankelijk. De mannen zetten sporen van kleine druppeltjes urine uit om de geur achter te laten, de vrouwen doen dit niet. Het koppelen van ratten kan het beste gedaan worden als ze jong zijn, want dan gaat het gemakkelijk. Bij ouderdieren moet er altijd goed geobserveerd worden of ze elkaar goed accepteren. Bij bestaande groepen kan er soms ook onenigheid ontstaan om de rangorde te bepalen. Als een rat veel alleen is en onenigheid heeft met de andere ratten kan deze het beste in een andere groep geplaatst worden.
Ratten zijn schemeractief, maar ook overdag kunnen ze actief zijn. Zeker als de dieren tam zijn, zullen ze overdag veel wakker zijn. Ratten kunnen verschillende dingen leren zoals; op de schouder zitten, zindelijk worden, zwemmen en trucjes zoals op commando springen, rennen, liggen of rondjes draaien. Op social media zijn veel video's te vinden van mensen die hun rat van alles hebben geleerd.
Huisvesting: Rattenkooi met minimaal 100x50cm loopoppervlakte, dit kan ook met plateaus gerealiseerd worden. Ratten houden erg van klimmen, daarom zijn hogere kooien ook erg geschikt. Traliekooien zijn het fijnst, omdat de dampen dan goed weg kunnen. Een terrarium kan al snel te vochtig worden, wat niet goed is voor de gezondheid van de ratten. Ze zijn zeer gevoelig op de luchtwegen, vandaar dat er ook zeker gekozen moet worden voor een stofvrij bodembedekking, de kooi mag niet op de tocht staan en niet in de volle zon. Voorbeelden van kooien: Rattenkooi 78x48x70cm of rattenkooi 80x75x86,5cm. Er kan ook gekozen worden voor een voliere, zoals grijze 79x67,5x167cm, zwarte 60x60x150cm of voor een groter groepje ratten 100x76x182cm
Ratten hebben een goed absorberende en stofvrije bodembedekking nodig. Er kan gekozen worden voor hennepvezelpapierkorrelcorbo of katoenbodem. Katoenbodem absorbeerd wat minder goed, maar is wel stofvrij en lekker zacht om op te liggen. 
Ratten klimmen graag via de tralies omhoog en daar kunnen plateaus geplaatst worden waar ze kunnen zitten of eten. Ratten zijn ook dol op hangmatten, waar ze in kunnen slapen of rusten. De hangmatten moeten groot genoeg zijn, zodat ze met elkaar erop of erin kunnen liggen. 
De meeste ratten houden ook van rennen, in de natuur kunnen ze wel 4km per nacht afleggen. Een loopradje of loopschijf is daarom leuk om in de kooi te zetten. Bij de keuze voor een looprad, moet er opgelet worden dat deze groot genoeg is. Bij een te klein looprad kan er kromming in de rug bij de rat ontstaan en bij veel rennen problemen geven aan de rug. Bij een loopschijf is dit niet van toepassing, omdat deze vrijwel recht is. Looprad & loopschijf moet minimaal 30cm zijn, bij een looprad is groter altijd beter. 
Om de rat extra verrijking te geven kan er goed afgewisseld worden in speelgoed en snacks. Het veranderen van de kooi vinden veel ratten ook fijn, zodat er weer van alles te ontdekken valt. Een knaagsteen mag ook niet ontbreken voor de slijtage van de tanden. Ratten hebben een grote voerbak en grote drinkfles nodig.  Ratten worden vrij gemakkelijk zindelijk en een toilet plaatsen in de kooi is daarom zeker aan te raden.
BodembedekkingHennepvezelpapierkorrel, corbo, beukensnippers. Als de bodembedekking maar stofvrij is en goed absorberend. Eventueel katoenbodem om zachtere slaapplekken te maken.
Temperatuur: Kamertemperatuur.
Voeding: Rattenvoer. Het zijn echte alleseters, waarbij ze niet kieskeurig zijn. Ze kunnen dan ook van alles krijgen, let wel op met snoep en te vet eten. Voor de rat is plakkerig voedsel zoals snoep niet veilig om te geven en te vet voedsel kan ervoor zorgen dat uw rat overgewicht krijgt. Met gezonde knaagdiersnacks kunt u uw rat toch lekker verwennen.
Hanteren: Kan gedaan worden door de hand onder de buik te schuiven en de rat met alle pootjes op uw arm te zetten, zodat de rat is ondersteund. Ze kunnen goed klimmen, dus vallen doen ze over het algemeen niet zo snel. Voor het tam maken is het beste om rustig de ratten te benaderen en contact te maken. Eventueel met wat snacks zijn ze vaak gemakkelijk over te halen om al snel bij je te komen zitten.
Verzorgen: Elke week de bodem vervangen, elke dag water verversen en voer aanvullen. Bij gemengd voer kan er gewacht worden tot alles opgegeten is en dan weer gevuld worden, zodat de ratten niet alleen de lekkere dingen opeten. Eventueel voer controleren op bederf. Ratten kunnen gemakkelijk zindelijk gemaakt worden door de keutels op een vaste plek neer te leggen in een knaagdierentoilet. De ratten zien dit en gaan dit als hun toiletplek zien en daar de behoefte doen.
Geslachtsbepaling: De afstand tussen de geslachtsopeningen is bij de mannen groter als bij de vrouwen. Volwassen mannetjes hebben balletjes bij de staart. Bij de vrouwtjes zijn er soms ook tepels zichtbaar.
Geslachtsrijp: 5 weken. Wilt u na een nestje niet verder fokken, dan is het verstandig de jongen van de moeder te scheiden met 5 weken.
Ziektes en aandoeningen:    
Parasieten: wormen of andere parasieten kunnen de eetlust verslechteren en gebreken aan de huid veroorzaken.
Luchtweginfecties: zwaar ademen, piepend geluid, reutelende geluiden. Oorzaak kan o.a. zijn: vochtige bodembedekking, tocht, kou, stress, stof. 
Tumoren: Ratten kunnen kwaadaardige tumoren.
Ratten die afwijkingen aan de gezondheid hebben kunnen al snel erg kwetsbaar zijn, bij het constateren hiervan dient er snel actie ondernomen te worden. 
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Rat is vanaf 5,50 euro per dier
De aanschaf van 4 ratten met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €275,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 15 euro. 


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

 

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel