Cites II

Steppevaraan (Varanus Exanthematicus) v.a. €50,-

Artikel 31 van 69

De Steppevaraan         
Latijnse naam: Varanus Exanthematicus                                                                                              

De steppevaraan is geen dier voor de beginnende reptielenhouder. Ze zijn behoorlijk sterk, worden erg groot en kunnen hard bijten. Deze dieren hebben ook een terrarium nodig van minimaal 2 meter. Steppevaranen komen voor in Afrika en dan met name savannes en graslanden.  Ze worden één meter lang en kunnen goed klimmen en ook zwemmen.

Herkomst: Midden Afrika, met name droge graslanden en savannes. Altijd in de buurt van water voor eventueel afkoelen in ondiep water bij extreme hitte.
Levensverwachting: tot 15 jaar
Lengte: tot 100 cm (soms 120cm)
Kleur: Lichtgrijs tot bruin.
Gedrag: Steppevaranen leven solitair en kunnen daarom het beste alleen gehouden worden. Mannen gaan niet goed samen en kunnen vechten. Vrouwen gaan het beste samen, maar kunnen ook strijd onderling krijgen. Daarom kan er het beste gekozen worden voor een dier alleen. Steppevaranen kunnen tam worden, maar moeten wel echt vaak gehanteerd worden om dit te bereiken en al vanaf jongs af aan. Steppevaranen hebben allemaal een eigen karakter en sommige steppevaranen gaan het oppakken nooit leuk vinden.
Steppevaranen hebben een zeer krachtig lichaam, krachtige kaak en een gifklier in de onderkaak.
Huisvesting: Minimaal 200x100x100cm voor 1 dier, groter is nog beter. In het terrarium mag gebruik gemaakt worden van zand vermengd met humus of cocosvezel en lichtvochtig gehouden worden. Steppevaranen slapen graag in holen onder de grond die ze zelf graven of er al zijn. In gevangenschap graven ze graag als dagbesteding en vanwege de kracht die een steppevaraan heeft moet alles wel goed vast worden gezet. Gebruik maken van zware inrichting zoals stenen is niet altijd verstandig, omdat deze door het hok gegooid kunnen worden tijdens het graven. De dieren houden van een dikke laag bodembedekking van zo’n 30cm. Ze hebben ook een grote waterbak nodig waar ze in kunnen liggen en uit kunnen drinken. Steppevaranen hebben minimaal 1 schuilplek nodig onder de grond en het gebruik van nepplanten en echte planten is meestal niet verstandig, want dit wordt overhoop gehaald of gaat kapot.
Temperatuur: Dagtemperatuur 25-35 graden, hotspot van 40-50 graden. Nacht boven de 20 graden.
De warmtelamp & uvb lamp mag 12-14 uur per dag branden. Voor de nacht kan er gebruik gemaakt worden van een keramische warmtelamp met thermostaat.
UVB lamp: De sterkste UVB, voor de zonaanbidders. Lamp zoals Exo Terra UVB200, Reptech of Solar Raptor. De laatste 2 zijn combinatielampen (warmte+UVB).
Luchtvochtigheid: Dag: 30-50% Nacht: 70-90%
Bodembedekking: Zand op kleibasis, kokosvezel, humus vermengd. Zodat de dieren goed kunnen graven.
Voeding: Insecten en reuzenslakken (achatina). Maar ook reptielen, amfibieën, zoogdieren, vogels en eieren.
Hanteren: Is alleen verstandig als het dier van jongs af aan tam is gemaakt. Varanen hebben erg krachtige kaken en bezitten een gifklier in de onderkaak, het bijten kan de nodige schade aanrichten. Het is verstandig ze altijd met handschoenen te hanteren, zeker als ze niet tam zijn en proberen te voorkomen dat ze bijten.
Verzorgen: Dagelijks water verversen en wekelijks poep verwijderen met een zeef. Elke 3-6 maanden kan de bodembedekking in zijn geheel worden ververst.
Geslachtsrijp: 2-4 jaar
Geslachtsbepaling: Zowel de mannen als de vrouwen hebben uitstulpingen in de staart. Het geslacht lastig te bepalen, omdat de verschillen subtiel zijn. De man heeft een dikkere staartwortel en vaak een eeltknobbel op de zolen van de achterpoten. Ook heeft de man een zwaardere bouw en is vaak langer dan de vrouw. De vrouw heeft een kortere en afgeronder hoofdje dan de man. De vrouwen zijn vaak ook wat schuwer in het gedrag.
Cites appendix II: Deze dieren zijn opgenomen in CITES appendix II en mogen met beperkte mate uit hun natuurlijke leefgebied geëxporteerd worden. U krijg bij een CITES II altijd een overdrachtsverklaring, dit is een verklaring van herkomst. Hierop staan adresgegevens van de koper en van de verkoper vermeld. Dit formulier moet altijd bewaard blijven door de koper als bewijs van legale aankoop.
Ziektes en aandoeningen:    
Rachitis: Uit zich door misvormde botten en komt door kalk- en vitamine tekort. Ook gebrek aan (goed) uv licht kan dit veroorzaken.
Parasieten, schimmels of bacteriën: Symptomen afwijkende ontlasting, slijm bij de neus of bek, afwijkende huid of zichtbare parasieten zoals mijten.
Het is verstandig elk jaar mestcontrole te laten uitvoeren, zodat u weet of het dier geen inwendige parasieten heeft opgelopen.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Steppevaraan is vanaf 50 euro per dier
De aanschaf van een Steppevaraan met hok (om te starten a 100x50x50cm) en alle toebehoren is te koop vanaf €400,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 30 euro. 
Eventuele dierenarts kosten voor als het dier ziek wordt.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel