Afrikaanse Dwergrelmuis v.a. €25,-

Artikel 30 van 34

De Afrikaanse Dwergrelmuis

Lengte: 13-20 cm
Levensverwachting: 4-5 jaar 
Leefwijze:  Groepsdier 
Gedrag: Schemer- en nachtactief 
Voeding: Parkietenzaad, universeelvoer, fruit, insecten zoals meelwormen en krekels.
Huisvesting:  Knaagdierterrarium 50x40x80cm


De Afrikaanse Dwergrelmuis
Latijnse naam: Graphiurus Murinus                                                                                                               
       
De afrikaanse Dwergrelmuis is een schattige verschijning met hun grote oogjes en pluizige staart. Ze leven het liefst in groepen en kunnen bij hoge uitzondering tam worden. Ze klimmen graag en doen zich graag tegoed aan allerlei soorten voedsel. Als kijkdier zijn ze een leuk huisdier voor de beginner.

Herkomst: Midden en Zuid-Afrika. Met name in warmere gebieden. Ze begeven zich graag in bomen, struiken en rotsen. Het liefst zo min mogelijk op de grond.
Levensverwachting: 4-5 jaar
Lengte: 13-20 cm, gewicht volwassen: 30 gram
Kleur: Bruin met een witte buik en pluizige staart.
Gedrag: Dwergmuizen leven voornamelijk in familieverband. Ze zijn voornamelijk actief als het donker is, dus met name de nacht. Als ze actief zijn vinden ze klimmen en klauteren het leukst. Deze dieren leven vaak in groepen van meerdere mannen en meerdere vrouwen. Een groep tot 5 dieren geeft meestal geen problemen, ook een nieuw dier introduceren is meestal geen probleem als het om jonge dieren gaat en er genoeg ruimte is. Volwassen dieren gaat meestal ook goed. Wanneer een introductie misgaat is het vaak te herkennen aan het jaaggedrag van de dieren achter elkaar aan. 
Afrikaanse dwergrelmuizen kunnen bij veel aandacht tam worden, het is belangrijk dit niet te forceren. Ze moeten zelf naar je hand komen en het optillen moet zorgvuldig gebeuren, omdat de staart los kan laten. 
Afrikaanse dwergrelmuizen zijn eigenlijk altijd zindelijk, ze kiezen een vaste plek uit in het hok als poep en plasplaats.
Huisvesting50x40x80cm voor een groepje van 3-5. Dwergrelmuizen zijn dieren die graag klimmen en klauteren, om het hok leuk in te richten kan er gebruik gemaakt worden van de volgende materialen: Vogelnestkastjes, knaagdierhuisjes, knaagdiergras, kokosnoten met touwladders, klimtakken, klimtouw en tunnels. Voor het maken van de nesten hebben ze hooi, stro, mos en diverse soorten hamsternest nodig. De klimmogelijkheden en diverse soorten nestmateriaal mogen in overvloed aanwezig zijn. Hoe meer klimmateriaal, hoe fijner ze het vinden om zich ook te laten zien.
Vogelsnacks zoals trosgierst kunnen leuk zijn om op te hangen en fruit kan eventueel ook worden opgehangen. 
De kooi moet altijd vrij zijn van kieren of gaatjes, want deze dieren kunnen goed ontsnappen door de kleinste gaatjes heen.
Temperatuur: Hoger dan 20 graden. Overdag raden we aan te verwarmen met een warmtelamp tot zo'n 23-24 graden. Voor de nacht kan er gekozen worden voor warmtelampen zoals maanlichtlampen, infrarood warmtelampen of keramische warmtelampen zodat het in de nacht niet afkoelt. Deze dieren houden niet van fel licht.
Bodembedekking: Papierkorrel of een ander goed absorberende bodembedekking.
VoedingParkietenzaad, universeelvoer, fruit, krekels en meelwormen. Dwergrelmuizen houden heel erg van fruit, het is dan ook aan te raden dagelijks een dieet aan te bieden van zaaden, insecten én fruit. Water kan aangeboden worden in een waterschaal van maximaal 2cm diep. 
Hanteren: Is meestal alleen mogelijk als ze tam worden. Wanneer de dieren niet tam zijn en gevangen moeten worden is aan te raden deze dieren voorzichtig te vangen met een bakje, waarbij uitgekeken moet worden dat de staart niet klem komt te zitten. De staart kan namelijk loslaten.
Verzorgen: De plek die de dwergrelmuizen als toilet gebruiken is aan te raden wekelijks of bij meerdere dieren zelfs dagelijks schoon te maken. De voeding moet gecontroleerd worden op eventueel bederf of aangevuld worden. Ook schimmelplekken van bijvoorbeeld fruit moet verwijderd worden, want dit kan ziektes veroorzaken. Het is verstandig alle voeding in een voedingsbakje te doen, zodat deze schoongemaakt kunnen worden. Drinkflessen worden zelden gebruik, omdat ze daar niet altijd goed uit kunnen drinken. Een laag waterbakje zoals bijvoorbeeld reptielenwaterbakje zijn geschikt. Deze bakjes hebben vaak een trappetje, zodat ze zeer gemakkelijk uit het bakje kunnen klimmen. Ook is het mogelijk om stenen in het waterbakje te leggen, zodat ze niet in het water kunnen vallen.
Geslachtsbepaling: De mannetjes hebben balletjes bij de staart. Ook de afstand tussen de geslachtsopeningen is bij de mannen groter als bij de vrouwen.
Geslachtsrijp: 5 maanden
Ziektes en aandoeningen:    
Parasieten: wormen of andere parasieten kunnen de eetlust verslechteren en gebreken aan de huid veroorzaken.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Dwergrelmuis is vanaf 25 euro per dier
De aanschaf van 2 dwergrelmuizen met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €300,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 10-15 euro. 


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

 

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel