Haakneusslang albino €175,-

Artikel 29 van 31

De Westelijke Haakneusslang                                                                                     

Latijnse naam: Heterodon Nasicus                                                                  

De westelijke haakneusslang wordt steeds vaker als huisdier gehouden. Het gedrag van deze slangen is aantrekkelijk en opvallend. Het zijn erg actieve dieren, die mooi zijn om naar te kijken. Ze zijn bovendien vrij sterk en niet lastig te verzorgen. Houd er wel rekening mee dat ze kleine giftanden achterin de bek hebben, hoewel ze niet snel zullen bijten als u er op een goede manier mee omgaat.

Herkomst: Zuid-Canada, West-Verenigde Staten, Noord-Mexico. Met name droge tot heel licht vochtige gebieden zoals zandvlakten, gras- en bosrijke gebieden. 
Levensverwachting: 15-20 jaar 
Lengte: man 50-60cm, vrouw 70-80cm (vrouw heel soms tot 90cm)
Kleurvarianten: Tegenwoordig zijn ze in veel verschillende kleuren te vinden.
Gedrag: De westelijke haakneusslang is een dagactieve slang. Ze zijn vanaf de vroege ochtend tot aan het begin van de avond actief, maar ook in de nacht kunnen ze nog flink aan het graven en kruipen zijn. De opvallende neusschub, waar deze slang de naam haakneus aan dankt, heeft de slang nodig om mee te graven. Ze hebben dan ook altijd losse grond nodig in het terrarium zodat ze lekker kunnen graven.
De westelijke haakneusslang heeft meerdere verdedigingstechnieken. Zo kunnen ze een sissend geluid maken, daarna volgt vaak het plat maken van de nek wat lijkt op een cobra-achtige imitatie. Als deze verdedigingstechnieken niet werken kunnen ze ook voor dood spelen. Dit doen ze door op de rug te gaan liggen met de bek open en een rottende geur af te scheiden. Tamme dieren zullen dit laatste echter niet zo snel doen. Ze hebben natuurlijk ook de gifklier achterin de bek en het is belangrijk om daar niet mee in aanraking te komen. De giftigheid kan vergeleken worden met een bijensteek. Haakneusslangen kunnen kannibalistisch zijn, dus het is het beste om ze alleen te houden.
Huisvesting: Terrarium 60x40x40cm of 60x45x45cm (breedte) x (diepte) x (hoogte) kan voor één haakneusslang. Omdat de haakneusslang zeer actief is, zal hij een groter terrarium echter zeker waarderen. Bijvoorbeeld 80x40x50cm of 90x45x30cm. Als bodemmateriaal kan er kokosvezel, zand of snakebedding gebruikt worden, deze soorten kunnen ook vermengd worden. De laag moet minimaal 5cm zijn en droog zijn, zodat het los genoeg is voor de slang om erdoorheen te bewegen. De haakneus heeft meerdere schuilplaatsen nodig en wat takjes en plantjes waar de slang wat tussendoor kan klimmen. Het is belangrijk niet te zware decoratie zoals stenen te gebruiken, want als de slang er onderdoor wilt graven kan hij klem komen te zitten. Als er zware decoratie wordt gebruikt moet deze plat op de bodem kunnen staan en de slang dus niet klem kan komen te zitten. Een waterbak mag ook niet ontbreken, de slang moet hier helemaal in kunnen liggen voor eventueel vervellen. Sommige haakneuzen vinden het prettiger om in een afgesloten schuilplaats met hoge luchtvochtigheid te zitten voor de vervelling. Er kan gekozen worden voor een wetrock of boomstamschuilplaats met daarin vochtig sphagnum mos. Het terrarium kan beter niet (te veel) gesproeid worden, deze slangen kunnen bij een te hoge luchtvochtigheid al snel een serieuze luchtweginfectie krijgen. Het is verstandig voor een terrarium te kiezen met een goede beluchting zoals exo terra. Als decoratie kan er gekozen worden voor stukken kurktronchotakken en nepplanten. Tenminste 2 schuilplaatsen waarvan één aan de koele kant en één aan de warme kant geplaatst moet worden. 
BodembedekkingHumus/kokosvezelsnake bedding en zand. Sphagnum mos voor in de schuilplaats met hoge luchtvochtigheid. 
Temperatuur: Dag 22-28 graden, hotspot 35-40 graden, Nacht:16-22 graden. Voor jonge dieren de nachttemperatuur boven de 20 graden houden.
Voor de warmte raden we een warmtelamp voor steppedieren aan. Daarbij is een uvb-lamp ook aan te raden, zodat de dieren kunnen kiezen of ze hier gebruik van willen maken. De daglamp mag 14 uur per dag branden in de zomer en 10 uur in de winter. Deze lampen kunnen het beste aan één kant van het terrarium gehangen worden, zodat er een koele kant ontstaat en een warme kant. Het is aan te raden om meerdere thermometers op te hangen, het liefst één bij de warmtelamp en één aan de kant waar geen lamp hangt. Voor de nacht kan eventueel een warmtemat gebruikt worden.
UVB: Een uvb-lamp is volgens nieuwe inzichten iets wat niet mag ontbreken. Er kan gekozen worden voor een steppe UVB lamp.
Luchtvochtigheid: 40-50%. Het terrarium mag droog gehouden worden.
Voeding: Pinkies. Ontdooien van prooidieren gebeurd altijd in lauwwarm water. Jonge dieren eten elke 3 tot 4 dagen 1 tot 2 pinkies. Volwassen dieren kunnen een grotere prooi eten, normaliter elke week 1.
Verzorging: Water in de waterschaal elke dag verversen, poep verwijderen elke week of maand, afhankelijk van de grootte van de kooi. Elke 3 maanden moet de bodembedekking volledig worden vervangen.  
Hanteren: Haakneuzen zijn speeksel-giftig. Het gif is vergelijkbaar met een bijensteek, bij een allergische reactie kan er echter wel pijn ontstaan, bijvoorbeeld een dikke arm voor een aantal dagen. De haakneuzen bijten gelukkig zeer zelden. Mocht dit gebeuren moet de slang zo snel mogelijk van de plek op het lichaam afgehaald worden, zodat er zo min mogelijk gif in het lichaam is gekomen bij de persoon die is gebeten.
Geslachtsbepaling: Vrouwelijk haakneuzen zijn veel langer dan de mannen. De vrouwen zijn ook veel massiever gebouwd dan de mannen.
Geslachtsrijp: 1-2 jaar 
Ziektes en aandoeningen:  
Vervellen: als de slang problemen heeft met vervellen is het aan te raden om een huisje met sphagnum mos neer zetten of de slang te laten 'weken' in een bakje met lauwwarm water.
Mijten, wormen e.a. parasieten: Bij grote hoeveelheden parasieten, wormen en/of mijten kunnen de slangen last krijgen van bloedarmoede, sloomheid, verlies van eetlust. Er moet snel actie worden ondernomen anders kan dit leiden tot overlijden. Deze problemen kunnen ontstaan bij een lage weerstand door bijvoorbeeld stress of onjuiste temperatuur/huisvesting. Bloedmijt komt vaak voor bij warmere temperaturen in de zomer.  Deze kunnen bestreden worden met roofmijt.
Andre ziektes zijn bekrot, IBD en brandwonden. Let op of uw slang verminderde eetlust, oneffenheden aan de huid, vermagerd of luchtwegproblemen heeft.
Aanschaf en kosten
De aanschaf van een westelijke haakneusslang is vanaf 175 euro. Afhankelijk van vraag en aanbod en de kleur van de slang. 
De aanschaf van een westelijke haakneusslang met terrarium en alle toebehoren is te koop vanaf 400,-.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

 

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel